Home

Cetiosauridae

De Cetiosauridae is een groep primitieve sauropoden. Ze zijn bekend uit de Midden- en Laat-Jura, maar hun wortels zullen tot Vroeg-Jura of Laat-Trias teruggaan, dicht in de buurt van de Vulcanodontidae. Cetiosauriėrs waren net als alle andere sauropoden plantenetende viervoeters.

In Dino Argentino is de Cetiosauriėr Patagosaurus fariasi te zien, met een lengte van 11 meter en een hoogte van 3,5 meter een middelgrote sauropode. De poten van deze wat primitieve sauropoden zijn dan ook iets minder kolossaal als de poten van de latere sauropoden.

Patagosaurus
Patagosaurus

Van Patagosaurus zijn meer dan tien skeletten bekend zoals de naam al zegt uit Patagoniė. De vondst van jonge en volwassen exemplaren bij elkaar suggereert dat deze dieren in groepen leefden.

Of de Cetiosauridae werkelijk een groep is, is overigens nog onderwerp van discussie. Een onderzoek uit 1998 suggereert dat verschillende dino's die tot deze groep gerekend worden, zoals Haplocanthosaurus eigenlijk beter op een andere plaats in de dinosaurusstamboom passen. Over de Cetiosauridae is voorlopig het laatste woord nog niet gezegd.