Home

Dicraeosauridae

De Dicraeosauriėrs waren sauropoden die gekenmerkt werden door stekels op hun ruggegraat. Het waren relatief kleine, kortnekkige sauropoden. Amargasaurus, bekend uit Argentiniė, behoort tot deze groep. Dicraeosauriėrs leefden van de Laat-Jura tot het Vroeg-Krijt.

Dicraeosauriėrs waren net als alle andere sauropoden plantenetende viervoeters. De naam Dicraeosaurus betekent zoveel als 'gevorkte' saurus, wat betrekking heeft op de dubbele stekels op hun rug.

Dicraeosauriėrs zijn nauw verwant aan de Diplodocus-achtigen. De dunne, puntige tanden hebben beide groepen met elkaar gemeen. Ze gebruikten hun hark-achtige bek misschien om naalden van de takken te 'ritsen'.

Amargasaurus
Amargasaurus

Amargasaurus leefde in het Vroeg-Krijt in Argentiniė. Amargasaurus had een zeer opvallende dubbele rij stekels op zijn rug. Dicraeosaurus, een andere Dicreaosauriėr die uit Tanzania bekend is, had ook dergelijke stekels, alleen een stuk minder hoog en minder opvallend. Dicraeosaurus leefde in de Laat-Jura, toen Zuid-Amerika nog grotendeels met Afrika verbonden was.

Misschien hadden de Dicraeosauriėrs een huidflap tussen de stekels zitten. Zo'n huidflap zou gebruikt kunnen zijn om in een warm klimaat voor afkoeling te zorgen. Andere mogelijke functies van de stekels zijn verdediging tegen vijanden of hofmakerij.