Home

Brachiosauridae

De Brachiosauridae waren sauropoden die in de Jura ontstonden. Ze leefden tot halverwege het Krijt. Heel karakteristiek waren de voorpoten, die minstens net zo groot, maar vaak ook langer waren dan de achterpoten. Brachiosauridae hadden een relatief lange nek, de staart was in verhouding vrij kort. Opvallend waren de grote neusgaten, die hoog boven de schedel uitstaken. Net als alle andere sauropoden waren ook de Brachiosauriėrs plantenetende viervoeters.

De meest bekende Brachiosauriėr is Brachiosaurus brancai, tot op heden het grootste complete dinosaurusskelet dat bekend is. Het fossiel werd bijna een eeuw geleden opgegraven tijdens een expeditie van het Humboldt museum in Berlijn in de binnenlanden van wat tegenwoordig Tanzania heet.

Brachiosauriėrs zullen, mede dankzij hun hoge voorpoten en lange nek, waarschijnlijk graag bovenin de hoogste bomen gegraasd hebben. Hun tanden zijn, voor sauropoden althans, vrij groot.

Fossielen van Brachiosauridae zijn vooral bekend uit Tanzania, maar ook in de VS, Portugal, Groot-Brittaniė, Madagascar en Argentiniė zijn hun resten gevonden.

Chubutisaurus
Chubutisaurus

Brachiosaurus-skeletten zijn te zien in musea in Berlijn en Chicago, maar ook in Mčze in Frankrijk staat een model. Uit Argentiniė kennen we resten van de Brachiosauriėrs Chubutisaurus. In Dino Argentino zijn er enkele botten van deze sauropode te zien.