Home

Waren dino's slim?

Hoe slim dino's precies waren, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Toch kunnen we er wel iets over zeggen. Sommige dino's waren best intelligent.

Je kunt natuurlijk naar de herseninhoud kijken: 'Dieren met veel hersenen zullen wel slim zijn'. Toch zegt de herseninhoud niet alles. Een blindengeleidehond heeft misschien niet zo veel hersens, maar slim is hij zeker. Een muis heeft heel weinig hersens, maar toch kan de muis daar alles mee doen wat een muis moet doen.

Je moet niet alleen kijken hoeveel hersenen een dier heeft, maar ook om hoeveel hersenen het gaat in verhouding tot het lichaamsgewicht. Een heel klein dier met in verhouding heel grote hersenen zou best wel eens slimmer kunnen zijn dan een heel groot dier met in verhouding heel kleine hersenen.

De meeste dino's hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte ongeveer net zoveel hersenen als andere reptielen en vissen. Sommige dino's, zoals vleeseters, hebben er wat meer. Zoogdieren en vogels hebben bij dezelfde lichaamsgrootte zowat tien keer zoveel hersenen als vissen en reptielen. De meeste dino's waren dus wat minder slim dan zoogdieren; de vleesetende dino's zaten er een beetje tussenin.

Hoe weet je eigenlijk hoe groot de hersenen waren? De hersenen van een dier zitten altijd goed ingepakt in de schedel. De hersenen zelf verteren, maar de schedel blijft versteend bewaard. Door de holte in de schedel vol te gieten met rubber, en het afgietsel er voorzichtig uit te peuteren als de rubber droog is, kunnen we een idee krijgen van de grootte van de dinohersenen.

Aan de plaats en de grootte van de verschillende gedeelten van (het afgietsel van) het brein kun je zien waar het dier goed in was; Tyrannosaurus rex had bijvoorbeeld vrij grote delen in de hersenen die voor het ruiken belangrijk zijn. De dino Troodon had erg grote visuele delen en kon dus erg goed zien.