Home

Hoe weten jullie hoe het skelet in elkaar zit?

Alle dieren met een skelet lijken wel een beetje op elkaar. Door goed te kijken naar de bouw van het skelet van vogels, krokodillen en andere dieren, kun je ook een skelet van een dino in elkaar zetten.

Als je veel geluk hebt, liggen de botten op de opgraving zelfs nog ongeveer zoals ze ooit aan elkaar gezeten hebben! Als je alleen een hoop losse botten hebt, wordt het wat moeilijker. Maar ook dan kun je uitvissen waar een bot in het skelet thuishoort, door goed naar de vorm van de botten te kijken en door de botten met andere dinoskeletten te vergelijken.

Als je niet alle botten van de dino gevonden hebt, kun je toch vaak een compleet skelet maken. Soms heb je bijvoorbeeld wel de linkerpoot, maar de rechterpoot ontbreekt. Je maakt dan gewoon de linkerpoot in spiegelbeeld na en gebruikt die als rechterpoot. Als je dan nóg botten mist, kun je die bijvoorbeeld namaken van een dino die erg op je 'eigen' dino lijkt.

Natuurlijk blijven er tijdens het opzetten van een skelet altijd vragen over die niet helemaal te beantwoorden zijn. Soms worden er vergissingen gemaakt en leren we pas na later onderzoek of door nieuwe vondsten hoe we het beter moeten doen.