Home

Wanneer zijn dino's ontstaan en waarom?

Dino's zijn zo'n 230 miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de Trias. De eerste dino's waren veel behendiger dan de meeste andere reptielen. En dat heeft ze enorm geholpen.

Dino's hadden een slimmigheidje dat andere reptielen niet hadden. Ze hadden hun poten op een handige manier ónder hun lichaam en niet, zoals hagedissen en krokodillen dat nu nog hebben, heel onhandig aan de zijkant. Dat maakte ze veel behendiger, en we denken dat dat één van de redenen is waarom de dinosauriėrs op het land zo succesvol waren.

Veel van wat we weten over de allereerste dino's, weten we van fossielen uit Argentiniė. Daar zijn veel gesteentelagen bewaard gebleven uit precies dķe periode waarin de eerste oerdino's ontstonden. Dat waren dieren als Eoraptor, Herrerasaurus en Staurikosaurus, maar ook de voorlopers van deze oerdino's, reptielen als Lagosuchus.

De dino's leefden gedurende de rest van de Trias nog samen met een heleboel andere vreemde, vaak zelfs bizarre reptielen. Toen bij de overgang van de Trias naar de Jura de meeste van die vreemde reptielen uitstierven, kregen de dinosauriėrs plotseling alle ruimte. In zeer korte tijd (minder dan 100.000 jaar, en dat is kort voor geologen) ontstond er plotseling een enorme hoeveelheid verschillende dino's.