Home

Waren er ook gehandicapte dino's?

Ja, er waren ook gehandicapte dino's. Dat kunnen we zien aan hun botten. Gehandicapte dino's zullen het enorm zwaar gehad hebben. Waarschijnlijk konden alleen dino's met een lichte handicap overleven.

Door goed naar de verwondingen en sporen van ziektes op de botten te kijken, kunnen we een hoop te weten komen over het leven van de dino's. Maar kijk ook eens naar de dierenwereld van vandaag. Zijn er gehandicapte leeuwen, olifanten of zebra's? Ja, die zijn er. Maar ze hebben het vaak moeilijker met overleven en gaan eerder dood, omdat ze niet aan hun vijanden kunnen ontsnappen (lichamelijk gehandicapt) of niet goed kunnen leren zich te redden (geestelijk gehandicapt). Bij dino's was dat precies hetzelfde.

Als je een knokpartij of een aanval van Giganotosaurus overleeft, mag je blij zijn. Maar als je poot daarbij gebroken is, loop je wel een tijdje flink te hinkelen. Ook zonder gips groeit een gebroken poot wel weer vast, maar dat gaat lang niet zo mooi als gebeurt bij mensenbenen die in het ziekenhuis netjes gezet zijn. We kennen hele akelige voorbeelden van rechte dinobotten waarvan de breuk weer scheef was vastgegroeid. Die dino heeft de rest van zijn leven niet meer normaal kunnen lopen. Toch kon hij wel goed genoeg lopen om in leven te blijven. Dat kun je zien aan het feit dat de breuk geheeld is.

Gebroken poten zijn de bekendste voorbeelden, maar we kennen uit de fossiele botten meer dinoziekten. Jicht, ontstekingen en vergroeiingen in de ruggengraat bijvoorbeeld. Toch weten we lang niet alles over invalide dino's en dinoziekten, want we hebben alleen hun botten. Alleen kwaaltjes die rechtstreeks op de botten inwerken, blijven als fossiel bewaard. Van dinogriep blijft fossiel natuurlijk niets over.