Home

Hoe praatten dino's met elkaar?

Dino's konden niet praten zoals wij dat doen. Toch konden ze elkaar een hoop vertellen. Want ook door geluiden te maken of met gebarentaal kun je duidelijk maken wat je wilt.

Sommige dino's waren actieve, sociale dieren. Hun gedrag zal vast wel op dat van de dieren van vandaag geleken hebben, en dus gebruikten ze kleuren, geuren en geluiden om met elkaar te 'praten'. Niemand heeft ooit een dino gehoord, maar toch valt hierover uit fossielen nog een hoop informatie te halen.

Een paar voorbeelden:

Felle kleuren kunnen veel vertellen. Kijk maar naar de mannetjespauw, die met zijn felgekleurde veren gewoon wil opvallen. Eigenlijk zegt zo'n pauw: "Kijk mij eens, ik ben geweldig goed in vorm, dat ik zulke grote mooie veren kan hebben. Vrouwtjespauwen zijn er dol op!" Veel dino's zullen net zo goed opvallend gedaan hebben, bijvoorbeeld met felle kleuren op hun kop, of (bij sommige dino's) bossen opvallende veren op plaatsen waar ze nergens anders voor dienden.

Zwaaiend met de staart vertelt je hond of hij gelukkig is of  bang, opgewonden of kalm, boos of vrolijk. En niet alleen honden praten met hun staart. Ook katten vertellen van alles met de houding van hun staart. Net als vogels, slangen en heel veel andere dieren. We denken dat dino's ook met hun staart konden praten, want de superlange staart van Diplodocus bijvoorbeeld, was verder nergens goed voor. Beetje zwiepen, misschien zelfs ermee klappen als een zweep, je vriendje of vriendinnetje kietelen, tikkertje spelen: met een lange staart kun je van alles doen.

Ankylosaurus kon met de knots op z'n staart andere dino's in verwarring brengen: het lijkt wel een nek met een kop eraan! Stegosaurus kon met punten en kartels op zijn staart misschien wel vreselijk de aandacht trekken. Lekker stoer zwaaien: Kijk mij eens opvallend doen! En de dikke, platte staart van veel Hadrosaurussen moet ook vooral bedoeld zijn geweest om op te vallen.

De driehoekige platen op de rug van Stegosaurus, dat zijn natuurlijk prachtige dingen om de aandacht mee te trekken. Wie heeft de mooiste platen? Wie is het aantrekkelijkst? Mannetjes met kleine platen maakten echt geen kans bij de vrouwtjes.

De kronkelige buizen in en rondom de neus van allerlei hadrosaurusachtigen waren niet alleen heel opvallend, maar ook prima geschikt om de meest afschuwelijke trompetherrie mee te maken. Met de grote, kromme toeter bovenop zijn kop kon Parasaurolophus luid en laag loeien. Dat is makkelijk om bijvoorbeeld de kudde bij elkaar te houden, om elkaar te roepen, om de rest van je groep naar nieuw, vers eten te lokken, om iedereen te waarschuwen, of om iedereen te laten weten dat je verschrikkelijk bronstig bent.

Alle bizarre punten en uitsteeksels van Ankylosaurus-achtigen rondom hun kop zijn natuurlijk voor een belangrijk deel bedoeld om op te vallen. Veel van die punten en frutsels zijn zeker niet de meest effectieve bepantsering. Dus: kijk mij eens!

Ook Triceratops en andere ceratopsen waren dol op opvallende hoofdtooi. Kragen, hoorns, randen, je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft bestaan. Hoorns zijn natuurlijk handig bij knokpartijen, maar bij veel ceratopsen was die hoofdtooi vooral bedoeld om op te vallen.