Home

Hoe snel groeiden dino's?

Over de groei van dino's kunnen we meer te weten komen door hun botten door te zagen en de groeiringen te tellen. Ieder jaar ontstaat één groeiring. Een dikke groeiring betekent dat de dino dat jaar flink gegroeid is. Zodra de groeiringen dunner worden, weten we op welke leeftijd de dino minder snel ging groeien.

Heel kleine dino's als Coelophysis waren binnen een paar jaar volwassen. Grotere dino's, zoals de langnekken, hadden daar tien tot veertig jaar voor nodig. Vooral de eerste paar jaar groeiden dino's erg snel.

Het lichaam van een jonge dino die net uit het ei komt, kan niet groter zijn dan het ei zelf. We weten dus hoe groot pasgeboren dino's waren, en we weten ook hoe groot ze konden worden. Een jonge Argentinosaurus woog maar een paar kilo. Een volwassen Argentinosaurus woog 75.000 kilo. Argentinosaurus had waarschijnlijk een jaar of 40 nodig om helemaal volwassen te worden. De eerste tien jaar groeiden jonge Argentinosaurussen het hardst, later ging het veel langzamer, maar in de eerste tien jaar tijd zal een jonge Argentinosaurus gemiddeld meer dan honderd kilo per week zijn aangekomen!

Argentinosaurus had misschien wel 40 jaar nodig om helemaal volwassen te worden.
Argentinosaurus had misschien wel veertig jaar nodig om helemaal volwassen te worden.