Home

Wat voor poten hadden dino's? Waarom had Tyrannosaurus rex zulke kleine voorpoten?

Elke dino heeft de poten die bij zijn levensstijl passen. Grote stevige poten houden zware dino's overeind; kleine lenige pootjes geven kleine rennende dino's een voorsprong. En grote poten met scherpe klauwen maken vleeseters tot twee keer zulke goede rovers.

Een grote langnek woog minstens zoveel als tien olifanten. Olifantspoten zijn al enorm, de poten van een langnek zijn helemaal gigantisch. Alles in hun poten is gebouwd op stevigheid. Kijk maar naar de botten, die zijn dik en massief. Ze staan recht onder het lichaam, als pilaren, zodat al het gewicht er van bovenaf op rust.

 

 

Bij kleine vleesetende dino's zat dat heel anders. Die hadden lichtgebouwde, lange, holle botten. Alles was daar gebouwd op snelheid. Met hun korte dijbenen en lange scheenbenen en hun lange, slanke voet waren het prima renners die hoge snelheden konden halen.

 

 

Sommige vleesetende dino's hebben enorme klauwen aan hun voorpoten. Met die scherpe, puntige 'vleesmessen'  konden ze hun prooi in één haal openscheuren.

 

Een groep dino's met heel bijzondere poten waren de Therizinosaurus-achtigen. Met de enorm lange klauwen aan hun voorpoten konden ze takken naar zich toe trekken, of misschien wel vis vangen. Van deze dino weten we namelijk nog steeds niet zeker of het nou een planteneter was, of een viseter.

En waarom T. rex zulke kleine voorpootjes had, weten we ook niet. Hij had ze waarschijnlijk niet echt nodig. Voor een antwoord op dat soort belangrijke vragen hebben we nieuwe dinologen nodig. Jij dus. Dus schiet een beetje op met school!