Home

Hoe lang was de nek van een langnek?

Een giraf zou groen en paars worden van jaloezie als hij een langnek zou tegenkomen. Sommige dino's hadden een nek van wel elf meter lang! Maar is dat nou wel handig, zo'n lange nek?

Wat kun je met een lange nek? Vroeger dachten paleontologen dat de langnekken in het water leefden, en met hun lange nek op de bodem naar waterplanten graasden. Eéns in de zoveel tijd kon je dan ('pfffrsjt!') een langnekkop boven water uit zien komen om adem te halen.

We weten nu dat langnekken echte landdieren waren. Met hun lange nek konden ze tot hoog in de bomen grazen. Daarmee kwamen ze bij groen waar andere dieren niet bij konden. Eigenlijk net als de giraf, maar dan tot meer dan tien meter hoog. Sommige langnekken vonden zelfs dat nog niet genoeg. Waarschijnlijk konden ze ook nog op hun achterpoten staan om zo nóg hoger te komen. Het Camarasaurus-skelet in Naturalis is in zo'n rechtopstaande houding neergezet.

Zo'n lange nek is niet alleen handig als je hoog in de bomen het groen wilt opsmikkelen waar niemand anders bij kan. Je kunt er ook heel ontspannen een heel gebied mee kaalgrazen door alleen je nek te bewegen. Hoef je niet of nauwelijks te lopen, kom je toch overal: vijf meter naar links, vijf meter naar rechts, da's tien meter groenvoer waar je bij kunt zonder een stap te verzetten. Van een lange nek word je lui!

Iedere langneksoort had weer een andere neklengte. Sommige langnekken hadden wel heel erg lange nekken, van meer dan elf meter; andere 'lang'nekken kwamen niet verder dan 3,5 meter. Zo'n superlange nek zou vreselijk veel wegen als hij net zo massief zou zijn als die van ons. Hij zou uit zichzelf instorten. Gelukkig zit het bij langnekken anders. Kijk maar naar de nekwervels, die zijn slim gebouwd, met dunne uitsteeksels die sterk zijn en maar weinig wegen. Waarschijnlijk zaten er grote luchtholtes in de nekwervels, waardoor het met het gewicht wel meeviel.

De nek van sommige langnekdino's was meer dan 10 meter lang!
De nek van sommige langnekken was meer dan tien meter lang!