Home

Hoeveel poept een dino per dag?

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Een dino als Argentinosaurus bijvoorbeeld poepte net als veel andere grote planteneters de hele dag door. We vinden dus niet één fossiele drol van een hele dag.

Argentinosaurus was een planteneter. Planteneters hebben meer kilo's planten nodig dan vleeseters vlees, omdat planten lang niet zo voedzaam zijn als vlees en ook nog eens een stuk slechter verteren. Hoe groter het dier, hoe meer voedsel het nodig heeft om te bewegen, te groeien en om het lichaam te laten werken. Grote planteneters poepen dus het meest.

Als we naar een olifant kijken, dan zien we dat een volwassen olifant een paar honderd kilo planten per dag eet. Laten we zeggen 200 kilo, dat rekent makkelijk. Een volwassen Argentinosaurus weegt wel tien keer zoveel als een olifant. Toch zal Argentinosaurus niet tien keer zoveel gegeten hebben, want hoe groter je bent, hoe 'zuiniger' je met je voedsel omgaat.

Je ziet dat we heel vaak woorden als 'ongeveer' of 'een paar honderd' gebruiken. Dat zijn geen precieze getallen. De paleontologie is duidelijk geen 'exacte' wetenschap! Het is dus onmogelijk om precies te zeggen hoeveel Argentinosaurus per dag poepte. Maar als je bedenkt dat een volwassen Argentinosaurus misschien wel 1000 tot 2000 kilo planten at, kun je erop rekenen dat er iets van 500 of misschien wel 1000 kilo poep per dag uit kwam.

Argentinosaurus poepte misschien wel 1000 kilo per dag!
Argentinosaurus poepte misschien wel 1000 kilo per dag!

Dacht je dat nadenken over dinopoep raar was? Er is een paleontoloog die niets anders doet dan dat! Zij is specialist in het bestuderen van dinodrollen! Als je versteende dinopoep onder de microscoop bekijkt, kun je vaak nog een beetje zien wat voor voedsel de maker van de drol gegeten heeft. Onverteerde stukjes plant of splintertjes bot vertellen of het een drol van een planteneter of een vleeseter was. Zo kunnen we zelfs van fossiele drollen nog wat leren! 

Zelf doen:

Als je een konijn of cavia hebt, kun je zo'n experimentje zelf doen. Konijnen zijn, net als Argentinosaurus, planteneters. Geef je konijn een schoon hok en weeg een week lang elke dag, vóórdat je je konijn of cavia voert, al het voer dat hij of zij krijgt. Als je dan na een week alle keutels uit het hok opzoekt en die weegt, zul je zien dat die bij elkaar een stuk minder wegen dan al het eten dat je gegeven hebt. Een deel van het gewicht van het voer is in je konijn gaan zitten, een deel van het gewicht had je konijn nodig om te kunnen bewegen, en een hoop water in het voer (sappige blaadjes!) is uitgeplast of uit de keutels verdampt.