Home

Vliegende eekhoorn

Wetenschappelijke naam:
Pteromys volans

Behoort tot de Zoogdieren
Knaagdieren, Eekhoorns

Komt voor in
Noordoost-Europa en Noord-Azië

De Vliegende eekhoorn is een zwever

De Vliegende eekhoorn zweeft als een paraglider. Hij springt weg, spreidt zijn vlieghuid en zweeft naar een andere boom. Zo hoeft hij niet op de grond te komen en is hij veilig voor roofdieren.

De vlieghuid bestaat uit een huidplooi tussen de voor- en achterpoten. Tijdens het klimmen wordt de vlieghuid opgevouwen; die zit dan nauwelijks in de weg. De vliegende eekhoorn leeft vooral van bladknoppen, maar ook van boomzaden en bladeren. Voor de winter legt hij een voedselvoorraad aan. In de koude tijd gebruikt hij zo min mogelijk energie.