Home

Gewone zebra

Wetenschappelijke naam:
Equus burchellii

Behoort tot de Zoogdieren
Onevenhoevigen, Paarden

Komt voor in
Afrika

De zebra is een marathonloper

De zebra leeft op de open savannen van Afrika. Hij kan toe met hard en slecht verteerbaar gras met een geringe voedingswaarde. De zebra heeft daarom lange darmen. Dat is te zien aan zijn dikke buik.

Op de grasvlakten is er meestal voedsel genoeg, maar de zebra loopt daar erg in het oog. Voor de meeste roofdieren is hij te groot, behalve voor leeuwen en wilde honden. Voor de veiligheid leven zebra's in kudden. De kans dat een ander wordt gepakt, is groot en er zijn veel waakzame ogen.

Een kudde zebra's op hol brengt achtervolgers in verwarring. Dit effect wordt versterkt door de wirwar van strepen.