Home

Leeuw

Wetenschappelijke naam:
Panthera leo

Behoort tot de Zoogdieren
Roofdieren, Katachtigen

Komt voor in
Midden- en Zuid-Afrika en Noordwest-India

De leeuw is een soepele sluiper

De leeuw is het sterkste en zwaarste roofdier van de Afrikaanse savanne. In een achtervolging maakt hij geen kans: hij is niet snel genoeg.

De leeuw overvalt zijn prooi vanuit een hinderlaag. Dat betekent: sluipen, sprinten en springen. Zo'n overval mislukt vaak. Leeuwen die samenwerken, hebben meer succes. Een of meer dieren drijven de prooi naar de plaats waar een andere leeuw in hinderlaag ligt.

Het zijn vooral de wijfjes, die jagen. De buit wordt gedeeld. Door hun kracht en overwicht pakken leeuwen vaak de prooi van andere roofdieren af.