Home

Alpensteenbok

Deze ondersoort van de steenbok komt zoals zijn naam aangeeft alleen in de Alpen voor. Bijna was hij door de jacht uitgestorven. Tot in de 19e eeuw werden aan de hoorns en andere lichaamsdelen (vooral 'maagstenen') van steenbokken medicinale krachten toegedicht. Een groep van ongeveer 60 dieren in de Italiaanse Alpen bleef gespaard. Na strikte bescherming kon de soort zich vanuit deze populatie weer herstellen en is hij in veel delen van de Alpen weer opnieuw uitgezet.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van de steenbok dragen hoorns. Bij de bokken - die zelf ook aanzienlijk groter worden dan de geiten - worden ze enorm: tot een meter lang, naar achteren gekromd en aan de voorkant met dikke ribbels.

De mannetjes leven het grootste deel van het jaar in aparte groepen. Voor de paartijd (december of januari) houden ze gevechten door met de hoorns tegen elkaar te rammen. De winnaar krijgt tijdelijk een harem van soms meer dan twaalf geiten onder zijn hoede.

Wetensch. naamCapra ibex ibex
Engelse naamAlpine ibex
VerspreidingAlpen
Voedselgras, kruiden, bladeren
Lengteschouderhoogte 80 - 100 cm
Gewicht75 - 125 kg (mannetje), vrouwtje 40 - 50 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF