Home

stompneusaap

Deze bijzondere aap met een dikke goudbruine vacht leeft in de koude bergwouden van China: deels in het zelfde leefgebied als de reuzenpanda. Zijn gezicht is lichtblauw en hij heeft bijna geen neus: de neusgaten zijn gedeeltelijk afgedekt met huidflapjes.

Dankzij zijn dikke vacht en pluimstaart - gebruikt als deken - kan de stompneusaap goed tegen de kou. In de winter daalt de temperatuur in zijn leefgebied tot onder het vriespunt.

Andere namenRoxellana-stompneusaap; goudaap
Wetensch. naamRhinopithecus roxellana; Pygathrix roxellana
Engelse naamgolden snub-nosed monkey; snub-nosed monkey
VerspreidingCentraal China
Voedselbladeren, vruchten, zaden, korstmos
Lengte54 - 71 cm, staart 52 - 76 cm
Gewicht12,5 - 21 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF