Home

hazelmuis

De hazelmuis behoort tot de familie van de slaapmuizen. Deze knaagdieren houden een lange, diepe winterslaap, die bij de hazelmuis soms wel zeven maanden duurt. Om de winter te overleven bouwen ze aan het einde van de zomer een onderhuidse vetreserve op. Ook leggen ze wel voedselvoorraden aan in hun nest.

Hazelmuizen zoeken hun voedsel vooral in de bomen en struiken(zoals hazelaars). Ze kunnen dan ook prima klimmen en springen. De lange behaarde staart helpt daarbij om het evenwicht te bewaren.

Anders dan veel andere muisachtigen krijgen slaapmuizen maar één of twee nesten per jaar. Ze breiden zich dan ook veel minder snel uit dan bijvoorbeeld huismuizen. 

Wetensch. naamMuscardinus avellanarius
Engelse naamhazel dormouse
VerspreidingEuropa
Voedselzaden, noten, bloemen, larven
Lengte6 - 9 cm
Gewicht15 - 35 gram
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF