Home

dubbelhoornige neushoornvogel

Dit is de grootste neushoornvogel. In de vlucht maken zijn vleugels een suizend geluid en zijn roep klinkt erg ver. Boven op zijn enorme snavel zit een 'helm'.

De veren zijn zwart en wit, maar de witte verkleuren vaak geel door de gele olie uit de stuitklier waarmee de neushoornvogel zich insmeert.

Zoals veel neushoornvogels broedt ook deze in holle bomen. Met modder en mest wordt de ingang op een kleine opening na dichtgemetseld. Het vrouwtje blijft bijna drie maanden binnen om te broeden. In die tijd krijgt ze voedsel door het mannetje aangereikt. Nadat ze is uitgebroken, wordt de opening weer grotendeels dichtgemaakt. Het jong blijft dan nog ongeveer een maand binnen voor het uitvliegt. In die tijd voeren beide ouders het voedsel aan.

Wetensch. naamBuceros bicornis
Engelse naamgreat Indian hornbill
Voedselvruchten (vooral vijgen), ook kleine dieren (vooral reptielen)
Lengte1,5 m
Gewicht3 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF