Home

Zuid-Chinese tijger

Zuid-Chinese tijger

© WWF-Canon / J.McKinnon

De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China.

Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken. 

In de jaren 1950 werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Vanaf de jaren '80 kreeg de Zuid-Chinese tijger echter wettelijke bescherming, maar stroperij ging door. Naar schatting zijn er nu tussen de 20 en 30 in het wild over. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog ongeveer 50. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.

Andere namenChinese tijger
Wetensch. naamPanthera tigris amoyensis
Engelse naamSouth China tiger; Amoy tiger; Xiamen tiger
Verspreidingzuidelijk (zuidoost) en centraal China
Voedselgrotere prooien (vooral hoefdieren)
Lengte2,55 m (zonder staart)
Gewichttot 150 kg
Statusernstig bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF