Home

zwarte specht

zwarte specht

Dit is de grootste specht van Eurazië, met het formaat van een kraai. Net als de kraai is deze vogel egaal zwart met bij het mannetje een rode 'pet' en het vrouwtje een rode 'postzegel' achter op de kop.

Zijn lachende roep lijkt op die van de groene specht, zijn roffel klinkt harder dan die van andere spechten.

Zwarte spechten hakken elk jaar een nieuw nesthol uit, bij voorkeur in een oude beuk. Hun voedsel zoeken ze ook in naaldbomen. Op zoek naar insectenlarven hakken ze soms grote sleuven en laten spaanders achter zo groot als wasknijpers.

Deze specht broedt pas sinds 1913 in Nederland. Het aantal broedparen wordt geschat op 1100 tot 1600: vrijwel allemaal buiten de kustprovincies.

Wetensch. naamDryocopus martius
Engelse naamblack woodpecker
VerspreidingEuropa en Azië
Voedselinsecten (vooral mieren en keverlarven), dennenzaden
Lengte45 - 47 cm, spanwijdte 64 - 68 cm
Gewicht280 - 380 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF