Home

gewone wombat

gewone wombat

© Wereld Natuur Fonds

De wombat is een Australisch buideldier dat wel wat op een kleine beer lijkt. Anders dan de koala kunnen wombats nauwelijks klimmen, maar wel bijzonder goed graven. Met hun sterke poten met lange nagels maken ze burchten en gangen die in totaal een lengte van 200 meter kunnen hebben.

Er zijn zes soorten wombats. Het zijn overwegend nachtdieren. Overdag blijven ze ondergronds. In het duister gaan ze op pad om allerlei planten te zoeken. Ze leven doorgaans solitair.

Andere namenwombat
Wetensch. naamVombatus ursinus
Engelse naamwombat
VerspreidingOost-Australië, Tasmanië
Voedselgras, wortels, knollen
Lengte70 - 120 cm
Gewicht25 - 40 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF