Home

waterspitsmuis

waterspitsmuis

© Wereld Natuur Fonds

De waterspitsmuis jaagt onder water op insecten, visjes en amfibieën. Hij zwemt met krachtige slagen van zijn achterpoten, waaraan lange, stijve haren zitten die als zwemvliezen werken. Onder aan zijn staart zit ook een 'kiel' van stijve haren die het sturen vergemakkelijken. Zijn vacht is waterafstotend: door de luchtbellen ziet hij er onder water zilverachtig uit.

Waterspitsmuizen zoeken ook op land naar wormen, kevers en andere kleine dieren. Hun nest maken ze wel altijd op een droge plek. Het vrouwtje werpt 4 tot 7 jongen. Deze worden 6 weken gezoogd.

Wetensch. naamNeomys fodiens
Engelse naamEurasian water shrew
VerspreidingEuropa, Noord-Azië
Voedsel(water)insecten, wormen, slakken, vissen
Lengte6,5 - 9,5 cm
Gewicht8 - 25 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF