Home

springbok

springbok

Springbokken zijn middelgrote lichtbruine gazellen met een zwarte band op de flank. Ze springen bij opwinding met stijve poten op en neer, waaraan ze hun naam danken. Hiermee waarschuwen ze elkaar en tonen ze een belager dat ze op hun hoede zijn en dat hun conditie goed is.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben geribbelde hoorns. Aan de achterkant van hun rug zit een huidplooi met klieren die een gele, kleverige substantie afscheiden. De plooi kan uitgestulpt worden waarbij een kam van witte lange haren waaiervormig omhoog komt.

Wetensch. naamAntidorcas marsupialis
Engelse naamspringbuck
Verspreidingzuidelijk Afrika
Voedselgras, kruiden
Lengteschouderhoogte 70 - 90 cm; staart 20 - 30 cm
Gewicht20 - 45 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF