Home

sneeuwuil

sneeuwuil

sneeuwuil, vrouwtje © Wereld Natuur Fonds

Deze grote uil is vooral bekend van Harry Potter. Hij heeft gele ogen, het mannetje is geheel wit, het (nog grotere) vrouwtje is wit met zwarte vlekjes.

De sneeuwuil leeft in het gehele Hoge Noorden en is goed aangepast aan de kou. De veren reiken tot over de snavel en poten.

Bij voorkeur gaat de sneeuwuil in de schemering op jacht. Hij jaagt ook overdag, wat niet vreemd is want in het poolgebied is het gedurende de zomer 24 uur licht. Zijn belangrijkste prooi is de lemming. Het aantal lemmingen schommelt in een periode van 3 tot 4 jaar sterk, het aantal sneeuwuilen als gevolg daarvan ook.

Wetensch. naamNyctea scandiaca
Engelse naamsnowy owl
VerspreidingEuropa, Noord-Azië, Noord-Amerika
Voedselkleine gewervelden
Lengte55 - 70 cm
Gewicht1 - 2,5 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF