Home

maskerwever

maskerwever

© Martin Kramer

Deze zangvogel behoort tot de de wevervogels (waar ook de huismus toe behoort) en binnen die familie tot de onderfamilie van de 'zuivere wevers' (ruim 100 soorten). De mannetjes van de wevers bouwen vernuftig in elkaar geweven hangende nesten waarmee ze een vrouwtje lokken.

Bij de maskerwever heeft het mannetje in de broedtijd een gele borst en kop met een zwart masker. Hij nestelt in kleine kolonies in het riet of in bomen, vaak in de buurt van menselijke bewoning.

Wetensch. naamPloceus velatus
Engelse naamblack fronted weaver
Verspreidingtropisch Afrika
Voedselplantaardig, vooral zaden
Lengte15 cm

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF