Home

lippenbeer

lippenbeer

© Wereld Natuur Fonds

De lippenbeer dankt zijn naam aan zijn eetgewoonten. Met zijn beweeglijke lippen zuigt hij mieren en termieten uit hun nest. Dat gaat extra gemakkelijk doordat de bovenste voortanden ontbreken.

Deze beer lijkt op de kraagbeer met zijn donkere, ruige vacht en lichte vlek op zijn borst in de vorm van de letter Y of U maar ziet er (nog) warriger uit. Anders dan de kraagbeer heeft hij ook op zijn oren lange, pluizige haren. Ook heeft de lippenbeer meer wit op zijn snuit dan de kraagbeer.

De lippenbeer komt voor in laaggelegen gebieden in zuidelijk Azië (vooral India). Hij heeft model gestaan voor Baloe uit Jungle-book.

Wetensch. naamUrsus ursinus; Melursus ursinus
Engelse naamsloth bear; labiated bear
VerspreidingZuid Azië, met name India, Sri Lanka en Nepal
Voedselmieren, termieten, vruchten
Lengte1,4 - 1,9 m; schouderhoogte 60 - 90 cm
Gewicht55 - 145 kg (max. 190 kg)

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF