Home

kraagbeer

kraagbeer

© Wereld Natuur Fonds

De kraagbeer is bijna helemaal zwart. Alleen op zijn borst zit een stukje wit, vaak in de vorm van een maansikkel (vandaar zijn andere naam 'maanbeer'). Ook de lippenbeer en de honingbeer zijn donker met een lichte tekening op de borst. De honingbeer is zeer kortharig, waardoor verwarring met deze soort is uitgesloten. De kraagbeer en de lippenbeer hebben een erg ruige vacht - vooral rond de nek - maar alleen de lippenbeer heeft lange, pluizige haren op zijn oren.

Deze beer eet voornamelijk plantaardig voedsel, maar vangt als hij de kans krijgt ook wel een schaap of geit. In koude gebieden gaat hij soms wel 5 maanden in winterslaap.

Andere namenmaanbeer
Wetensch. naamUrsus thibetanus; Selenarctos thibetanus
Engelse naamAsiatic black bear
VerspreidingAziė: van Noord Iran tot Zuidoost-Aziė en Japan
Voedselbessen, noten, wortels, granen, vlees
Lengte1,4 - 2 meter
Gewicht50 - 200 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF