Home

kakapo

kakapo

© Martin Kramer

Deze merkwaardige Nieuw-Zeelandse vogel (de zwaarste papegaai) kan niet vliegen en is vooral in de schemering actief. De kakapo kauwt sap uit bladeren waarna deze als vezelballen aan de plant blijven hangen.

Op het vaste land van Nieuw-Zeeland is hij uitgestorven door roofdieren die door de mens zijn geďntroduceerd, zoals hermelijnen en vossen. De laatste exemplaren zijn naar een drietal eilandjes die vrij zijn van roofdieren gebracht, waar natuurbeschermers hun uiterste best doen om de soort te behouden. Er zijn nu ongeveer honderd kakapo's in totaal.

Andere namenuilpapegaai
Wetensch. naamStrigops habroptilus
Engelse naamkakapo
VerspreidingNieuw-Zeeland (eilandjes voor de kust)
Voedselplanten
Lengte50 - 63 cm
Gewichttot 3,5 kg
Statusin het wild uitgestorven

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF