Home

ijsbeer

ijsbeer

© Wereld Natuur Fonds

IJsberen zijn de grootste roofdieren op aarde, al komen sommige bruine beren bijna tot hetzelfde maximumgewicht.

Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. IJsberen kunnen uitstekend zwemmen en hebben geen last van het ijskoude water.

IJsberen jagen vooral op zeehonden. Soms wachten ze doodstil geduldig bij een ademgat. Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

Wetensch. naamUrsus maritimus
Engelse naampolar bear
Verspreidingnoordpool
Voedselzeehonden, kleine walvissen, walrussen, aas
Lengte2,1 - 3,4 meter
Gewicht400 - 680 kg (max. 1000 kg)

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF