Home

honingbeer

honingbeer

© Wereld Natuur Fonds

De honingbeer is een kleine zwarte tot donkerbruine beer met witte tot gele vlek op zijn borst. Zijn vacht is opmerkelijk kort en glad. Hij komt alleen in de tropen voor: in de regenwouden van Zuidoost-Azië. 

Honingberen klimmen erg goed en zijn - zoals hun naam aangeeft - dol op honing. Met hun sterke klauwen breken ze een bijennest open en likken de honing met hun bijzonder lange tong op. Ze eten ook eieren en kleine dieren, maar het grootste deel van hun dieet bestaat uit vruchten.

Andere namenMaleise beer
Wetensch. naamHelarctos malayanus; Ursus malayanus
Engelse naamsun bear; Malayan sun bear; Malay bear; honey bear; dog bear
VerspreidingZuidoost-Azië inclusief Borneo en Sumatra
Voedselvruchten, eieren, insecten, kleine gewervelde dieren, honing
Lengte1,1 - 1,4 m
Gewicht50 - 65 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF