Home

haring

haring

© Wereld Natuur Fonds

Deze zilverkleurige zeevis heeft een diepgevorkte staartvin. De rugvin staat halverwege het lichaam.

Haringen leven in grote, beweeglijke scholen. Ze zwemmen overdag op grotere diepte en komen 's nachts aan het oppervlak.

De eitjes komen op de zeebodem uit. De jonge haringen lijken eerst nog op de larven van de paling. Na een tijdje zwemmen ze naar het oppervlak om voedsel te zoeken. Maar een klein deel van de jongen wordt volwassen.

De haring is eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten geweest voor de visserij. Door overbevissing in de 20e eeuw is hun aantal sterk afgenomen maar de soort herstelt zich geleidelijk.

Andere namenAtlantische haring
Wetensch. naamClupea harengus
Engelse naamherring
VerspreidingNoordzee, Oostzee, Atlantische Oceaan
Voedselplankton
Lengtetot 40 cm
Gewichttot 700 gram

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF