Home

geelsnaveltok

geelsnaveltok

© Wereld Natuur Fonds

Deze kleine Afrikaanse neushoornvogel heeft (uiteraard) een helder gele, kromme snavel, een lange zwarte staart en zwarte met wit gevlekte vleugels.

Geelsnaveltoks bouwen hun nesten meestal in holle bomen. Insecten jagen ze doorgaans op de grond. Hierbij kunnen ze een bijzondere samenwerking aangaan met dwergmangoesten. Als deze roofdiertjes op de savanne naar voedsel zoeken, jagen ze sprinkhanen op. De toks maken daar dankbaar gebruik van. Als wederdienst letten de vogels op de omgeving. Bij gevaar slaan ze alarm waarna de mangoesten snel naar hun holen vluchten.

Andere namengeelsnavelneushoornvogel
Wetensch. naamTockus flavirostris
Engelse naamyellowbilled hornbill
Verspreidingzuidelijk een oostelijk Afrika
Voedselvruchten (vooral vijgen), insecten (vooral sprinkhanen)
Lengte50 - 60 cm
Gewicht250 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF