Home

gaur

gaur

© Wereld Natuur Fonds

De gaur is een erg fors gebouwd wild rund uit tropische bossen en graslanden van Azië. De stieren zijn aanmerkelijk groter dan de koeien.

Gaurs hebben een roodbruine tot zwarte vacht en licht gekleurde poten. De hoorns kunnen meer dan een meter lang worden. Bij de koeien zijn ze omhoog gericht, bij de stieren naar binnen gebogen. Onder hun hals zit een losse huidplooi ('kossem') die helpt bij het afkoelen van het lichaam. De stier heeft een bult achter zijn schouders die hem (nog) groter doet lijken.

Wetensch. naamBos gaurus
Engelse naamgaur
VerspreidingZuid- en Zuidoost-Azië
Voedselgras
Lengte2,5 - 3,3 m, staart 0,7 - 1 m
Gewicht650 - 1000 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF