Home

eland

eland

© Wereld Natuur Fonds

De eland is de grootste hertachtige. Elanden leven in bossen in de buurt van moerassen, meren of ander water.

In het zomerhalfjaar eten ze vooral kruidachtige planten waaronder waterplanten die ze soms van enkele meters diepte opduiken. In de winter eten ze overwegend wilgentwijgen, populierentakken en boomschors.

Elanden hebben een schoffelvormig gewei met veel takken, dat wel 2 meter breed kan worden. Ze hebben een lange kop met een overhangende bovenlip.

Wetensch. naamAlces alces
Engelse naamelk (Europa); moose (Amerika)
VerspreidingNoord-Amerika, Noord-Europa, Noord-Azië
Voedselwaterplanten, bladeren, takken, scheuten en boomschors
Lengte2,5 - 3,5 m, schouderhoogte tot 2,3 m
Gewicht500 - 700 kg
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF