Home

dwergooruil

dwergooruil

© Wereld Natuur Fonds

Dit kleine uiltje heeft twee veerpluimen op zijn kop. Soms zijn die 'oren' nauwelijks te zien, maar bij onraad zet hij ze rechtop.

Zijn grijze tot roodbruine verenkleed overdekt met een fijne zwarte tekening maakt hem overdag vrijwel onzichtbaar tegen boombast. Bij gevaar rekt hij zich uit en wiegt zachtjes heen en weer om zoveel mogelijk op een tak te lijken.

De dwergooruil jaagt vanuit een zitplaats, voornamelijk op insecten, die hij met een duikvlucht vangt. Hij heeft een lage, fluitende roep die hij met tussenpozen herhaalt.

Wetensch. naamOtus scops
Engelse naamEurasian scops owl
VerspreidingEuropa, West en Midden Azië, Afrika
Voedselvooral insecten, ook spinnen, wormen, reptielen, vleermuizen en kleine vogels
Lengte16 - 20 cm
Gewicht60 - 125 gram
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF