Home

degoe

degoe

© Wereld Natuur Fonds

De degoe is een knaagdier uit het Zuidwesten van Zuid-Amerika: van de kust tot hoog in het Andesgebergte. 

Degoes leven in kolonies en zijn vooral overdag actief. Ze graven uitgebreide gangenstelsels en leggen daarin ook een wintervoorraad aan. Ze kunnen bij gevaar het uiteinde van hun staart loslaten, net als hagedissen. De staart groeit echter nooit meer aan.

De degoe is bruingrijs en heeft vaak een geel-achtige 'halsband' en oogleden. Afgezien van zijn behaarde staart lijkt de degoe wel wat op een grote huismuis maar is meer verwant aan de chinchilla. Ze krijgen een stuk of twee jongen per worp. Degoes worden veel als huisdieren gehouden.

Wetensch. naamOctodon degus
Engelse naamdegu
VerspreidingChili, West-Peru
Voedselgras, zaden
Lengte12,5 - 19,5 cm, staart 10 - 16 cm
Gewicht175 - 300 gram
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF