Home

vaquita

vaquita

© 1998 Jaap van der Toorn

Vaquita's laten zich niet zo gemakkelijk zien. WWF-fotograaf Gustavo Ybarra slaagde er in bovenstaande foto te maken tijdens een veldexpeditie in de Golf van Californië, aan de westkust van Mexico.Voor zover bekend zijn er verder geen foto's van levende Vaquita's. Lees meer

De vaquita of Californische bruinvis is een van de allerkleinste walvisachtigen. In verhouding heeft hij een grote driehoekige rugvin als een haai.

Deze bruinvis heeft een zeer beperkte verspreiding: uitsluitend het noordelijk deel van de Golf van California (Mexico). En zelfs daar voornamelijk beperkt tot de ondiepere kustwateren, met name de monding van de Colorado.

In dit gebied werd vroeger veel gevist, waardoor er jaarlijks enkele tientallen verdronken in visnetten. In 1993 is zijn leefgebied uitgeroepen tot biosfeer-reservaat. Ondanks dat is deze soort nog niet buiten gevaar en behoort hij tot de meest bedreigde diersoorten.

Andere namenCalifornische bruinvis
Wetensch. naamPhocoena sinus
Engelse naamvaquita
Verspreidingnoordelijk deel van de Golf van California (Zee van Cortez)
Voedselkleine vissen, pijlinktvis
Lengte1,2 - 1,5 m, bij geboorte 70 - 80 cm
Gewicht30 - 55 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF