Home

bruine beer

bruine beer

© Wereld Natuur Fonds

De bruine beer is de bekendste en meest wijd verbreide beer. Er zijn verschillende ondersoorten die in vachtkleur en vooral in grootte sterk kunnen verschillen. Zo kan de grizzlybeer wel tien keer zo zwaar worden als een Europese beer.

De bruine beer is een alleseter. In de praktijk eet hij voornamelijk plantaardig materiaal, zelfs veel gras. De Amerikaanse bruine beren eten zich tijdens de trek van de zalm vol met deze voedzame vissen. Gedurende de zomermaanden bouwt de beer een grote vetvoorraad op. In de wintermaanden houdt hij rust en teert dan op deze vetlaag.

Uit West- en Zuid-Europa is de bruine beer grotendeels verdwenen. In Nederland gebeurde dat zo'n 800 jaar geleden. Het Wereld Natuur Fonds heeft meerdere projecten om de Europese bruine beer en zijn leefgebied te beschermen.

Hou een spreekbeurt over de bruine beer: Download hier een infoblad

Wetensch. naamUrsus arctos
Engelse naambrown bear
VerspreidingNoord-Amerika, Europa, Azië
Voedselplanten, insecten, honing, vis, vruchten, aas
Lengte2 - 3 meter
Gewicht100 - 1000 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF