Home

Aziatische olifant

Aziatische olifant

© WWF-Canon / A.C.Williams

Na de Afrikaanse olifant is de Aziatische het grootste landdier. De Aziatische olifant heeft kleinere oren dan de Afrikaanse en een bolle rug. Bovendien hebben bij de Aziatische olifant de vrouwtjes geen slagtanden.

Hoewel de vrouwtjes ('koeien') dus niet om hun ivoor worden bejaagd, worden ze wel gevangen om te temmen. In gevangenschap planten ze zich zelden voort.

Vooral door het verdwijnen van de bossen zijn Aziatische olifanten uit een groot deel van hun oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Naar schatting zijn er in het wild nog tussen de 35.000 en 50.000 over.

Het Wereld Natuur Fonds komt voor de Aziatische olifant op, onder andere door zijn leefgebied te beschermen en stroperij en handel in ivoor te bestrijden.

Andere namenIndische olifant
Wetensch. naamElephas maximus
Engelse naamAsian elephant, Indian elephant
VerspreidingZuid en Zuidoost Azië
Voedselbladeren, schors, fruit, gras
Lengte5,50 - 6,40 m; schouderhoogte: 2,50 - 3 m (max. 3,50 m)
Gewicht2000 - 5000 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF