Home

klapmuts

klapmuts

© 1998 Jaap van der Toorn

Klapmutsen zijn grijs, met onregelmatig gevormde zwarte vlekken. De mannetjes hebben een brede, vlezige snuit die over de mond hangt. Ze kunnen deze uitgroeiing van de neusholte opblazen. In opgeblazen toestand is die blaas felrood en wordt gebruikt om vrouwtjes te imponeren en andere mannetjes af te schrikken.

Het verspreidingsgebied van de klapmuts overlapt met dat van de zadelrob, maar het is onduidelijk of er echt competitie is tussen de twee soorten. Er wordt op de klapmuts gejaagd, maar lang niet zo intensief als op de zadelrob.

Wetensch. naamCystophora cristata
Engelse naamhooded seal
VerspreidingNoordelijke Atlantische Oceaan, met name rondom Groenland en IJsland en aan de Canadese kust
Voedselvis (heilbot, kabeljauw) en inktvis
Lengtemannetjes 230 - 285 cm, vrouwtjes 200 - 230 cm, bij geboorte 90 - 115 cm
Gewichtmannetjes 250 - 435 kg, vrouwtjes 180 - 350 kg, bij geboorte 19 - 25 kg
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF