Home

zadelrob

zadelrob

© 1998 Jaap van der Toorn

De mannetjes van deze zeehondensoort zijn zilvergrijs met een donkerbruine band over de rug en flanken (het 'zadel') en een donkere kop. Bij vrouwtjes zijn de kop en de band lichter van kleur. De pups worden geboren met een zijde-achtige witte vacht.

Om het bont van de jongen is lang op de zadelrob gejaagd. De jacht op de pups voor het bont is nu verboden. Wel worden er nog steeds op oudere dieren gejaagd. Ondanks dat is de zadelrob talrijk: er zijn er naar schatting 2 miljoen.

Wetensch. naamPhoca groenlandica
Engelse naamharp seal
VerspreidingNoordelijke Atlantische Oceaan, geconcentreerd in 3 gebieden: Barentsz Zee, Oostelijk Groenland en Oostelijke Canada
Voedselvis (veel verschillende soorten), krill en andere kreeftachtigen
Lengte169 cm, bij geboorte 80 - 85 cm
Gewicht130 kg, bij geboorte 10 - 11 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF