Home

Orinocodolfijn

Orinocodolfijn

© 1998 Jaap van der Toorn

De Orinocodolfijn is een rivierdolfijn die in het stroomgebied van de Orinoco en de Amazone leeft. Het is echter een andere soort dan de Amazonedolfijn (Sotalia fluviatilis) die ondanks zijn leefgebied tot de zeedolfijnen behoort.

Orinocodolfijnen zijn soms grijzig wit, maar vaak ook roze van kleur. Op de lange, spitse snuit groeien korte snorharen, die waarschijnlijk dienst doen bij het opsporen van vis in het troebele water. De kop is hoog en rond, de flippers zijn breed en de rugvin is niet veel meer dan een lage richel.

Doorgaans zwemmen ze alleen of in paren. Alleen in het droge seizoen, als delen van de rivier droogvallen, komen ze in grotere groepen voor van maximaal twintig dieren.

Andere namenboto; roze dolfijn; roze bruinvis
Wetensch. naamInia geoffrensis
Engelse naamboto, Amazon River dolphin; pink dolphin; pink porpoise
VerspreidingZuid-Amerika: stroomgebied van de Orinoco en Amazone tot in Peru
Voedselvissen en kreeftachtigen
Lengte2 - 2,5 m, bij geboorte 75 - 80 cm
Gewicht85 - 160 kg, bij geboorte 7 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF