Home

butskop

butskop

© 1998 Jaap van der Toorn

De butskop is een zeer grote dolfijn die tot de spitssnuitdolfijnen behoort.

Hij heeft een bol voorhoofd en een buisvormige snuit. Bij mannetjes steken er twee tanden aan de voorkant uit de onderkaak. Volwassen dieren zijn grijs tot bruin van kleur, jonge dieren bijna zwart.

Het zijn nieuwsgierige dieren die vaak boten benaderen. Er is veel op deze soort gejaagd. Zelf jagen ze vooral op pijlinktvissen, waarvoor ze lange en diepe duiken maken.

Andere namenNoordelijke butskop
Wetensch. naamHyperoodon ampullatus
Engelse naamNorthern bottlenose whale
Verspreidingdiepe wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan
Voedselinktvis, vis, kreeftachtigen
Lengte7 - 9 m, bij geboorte 3 - 3,5 m
Gewicht5500 - 7000 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF