Home

orka

orka

© Wereld Natuur Fonds

De orka is een erg grote dolfijn. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallende zwart-witte tekening en zijn tot 1,8 m hoge rugvin.

Orka's leven doorgaans in kleine groepen, geleid door een ouder vrouwtje dat gewoonlijk de moeder van de meeste groepsleden is. De groepen zijn hecht. Elke groep heeft een eigen repertoire aan geluiden, een eigen dialect.

Orka's zijn de 'wolven van de zee'. Ze jagen meestal in groepsverband op vis, maar ook op zeeleeuwen, pinguďns en zelfs op walvissen.

Andere namenzwaardwalvis; orca
Wetensch. naamOrcinus orca
Engelse naamkiller whale; orca
Verspreidingzeeën wereldwijd
Voedselvrijwel alle grotere zeedieren, tot en met walvissen
Lengte8 - 10 m (mannetje), 7 - 8,5 m (vrouwtje), bij geboorte 2 - 2,5 m
Gewicht2.600 - 9.000 kg, bij geboorte 180 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF