Home

potvis

potvis

© 1998 Jaap van der Toorn

De potvis is de grootste van alle tandwalvissen. Het is een uitstekende duiker die uitsluitend in diep water voorkomt.

Potvissen jagen vooral op inktvissen en maken daarvoor tot 2 uur durende duiken, waarbij ze meer dan een kilometer (soms zelfs drie) diep gaan. Hun grote kop bevat een olieachtige stof. Dit vet speelt mogelijk een rol bij het reguleren van het drijfvermogen op verschillende dieptes.

Potvissen maken lange trektochten richting zuidelijke of noordelijke poolzee. Langs de Europese kust zwemmen vrouwtjes niet veel noordelijker dan Spanje. Mannetjes trekken in groepen tot aan noord Noorwegen. Op de terugweg naar het zuiden, in de herfst en winter, komen sommige dieren per ongeluk in de Noordzee terecht. Vaak stranden ze uiteindelijk.

Wetensch. naamPhyseter macrocephalus
Engelse naamsperm whale
Verspreidingwereldwijd, behalve bij de noordpool
Voedselinktvis, vis
Lengte11 - 18 m, bij geboorte 3,5 - 4,5 m
Gewicht20.000 - 50.000 kg, bij geboorte 1.000 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF