Home

grijze walvis

grijze walvis

© 1998 Jaap van der Toorn

De grijze walvis is een baleinwalvis die zijn voedsel in ondiep water zoekt. Met zijn snuit woelt hij over de bodem en zeeft er met zijn korte, stevige balleinen allerlei bodemdiertjes uit.

Omdat ze dicht aan de kust komen en vrij traag zwemmen, waren grijze walvissen gemakkelijke prooien voor walvisvaarders. Daardoor stierven ze al in de 18e eeuw uit in de Noord-Atlantische Oceaan. De populatie in de Pacifische Oceaan wist te overleven.

Nadat de jacht gestopt was is het aantal dieren dat in de winter rond Baja California verblijft toegenomen. De grijze walvis maakt lange trektochten. In de zomer trekken ze naar voedselrijke gebieden bij Alaska. De winter brengen ze door in warme streken.

De trektocht langs de Amerikaanse westkust is bekend en vaak zijn de dieren vanaf het land goed te zien. Ze trekken dan massaal naar de San Ignacio Lagune in Mexico. In dat gebied worden veel boottrips georganiseerd om de walvissen van dichtbij te bekijken.

Wetensch. naamEschrichtius robustus
Engelse naamgray whale
Verspreidingrond Alaska en de Bering zee (zomer), rond Vietnam en Baja California, Mexico (winter)
Voedselbodemdieren (wormen, kreeftjes, schelpdieren)
Lengte12 - 16 m, bij geboorte 4,5 - 5 m
Gewicht20.000 - 30.000 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF