Home

bultrugwalvis

bultrugwalvis

© Wereld Natuur Fonds

Deze walvis heeft opvallend lange borstvinnen. De staartvinnen verschillen onderling sterk. Walvisonderzoekers herkennen de individuen vaak aan de vlekken op de onderzijde van de staart.

De bultrug is vooral bekend vanwege de spetterende sprongen die ze soms boven het wateroppervlak maken. Ook hun gezang is indrukwekkend. En lied kan wel een halfuur aanhouden en draagt kilometers ver. Het zijn alleen de mannetjes die zingen, vermoedelijk om hun territorium af te bakenen en om vrouwtjes aan te trekken.

De bultrug brengt de zomer door in koude wateren rond de polen, om te eten, en de winter in de tropen, om zich voort te planten.

Andere namenbultrug
Wetensch. naamMegaptera novaeangliae
Engelse naamhumpback whale
Verspreidingwereldwijd
Voedselkrill en vis
Lengte11,5 - 15 m, bij geboorte 4,5 m
Gewicht20.000 - 30.000 kg, bij geboorte tot 2.000 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF