Home

blauwe vinvis

blauwe vinvis

© 1998 Jaap van der Toorn

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft. Hij maakt ook het hardste geluid van het dierenrijk: meer dan 180 decibel. Deze walvis werd zwaar bejaagd, waardoor hun aantallen drastisch zijn afgenomen. Sinds het einde van de jacht in 1966 heeft de blauwe vinvis zich enigszins hersteld.

Blauwe vinvissen leven gewoonlijk alleen of met een jong, maar op plekken waar veel voedsel is opereren ze soms in losse groepen.

Wetensch. naamBalaenoptera musculus
Engelse naamblue whale
Verspreidingwereldwijd
Voedselvooral krill (soort garnalen)
Lengte24 - 27 m (max. 33 m), bij geboorte rond 7 m
Gewicht100.000 - 120.000 kg (max.190.000 kg), bij geboorte 2.500 - 4.000 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF