Home

noordkaper

noordkaper

© 1998 Jaap van der Toorn

Deze trage baleinwalvissen werden al eeuwen geleden intensief bejaagd door de Basken. Er zijn nu nog zo'n 300 tot 350 dieren over. Tegenwoordig vormen aanvaringen met schepen een belangrijke bedreiging van de soort. Het Wereld Natuur Fonds probeert voor elkaar te krijgen dat scheepvaartroutes die gevaar voor de noordkaper opleveren verlegd worden. Op het zuidelijke halfrond leeft een nauw verwante walvis: de zuidkaper.

Wetensch. naamEubalaena glacialis
Engelse naamNorthern right whale
Verspreidingkoude en gematigde zeeën op het noordelijk halfrond
Voedselplankton en krill
LengteTot 18 m, bij geboorte 5 - 6 m
Gewicht60.000 - 80.000 kg, bij geboorte 1000 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF